Ashtottaracatopanitatam, Aṣṭōttaracatōpaniṭatam, Ashtottara-catopanitatam: 1 definition

Introduction:

Ashtottaracatopanitatam means something in Tamil. If you want to know the exact meaning, history, etymology or English translation of this term then check out the descriptions on this page. Add your comment or reference to a book if you want to contribute to this summary article.

Languages of India and abroad

Tamil dictionary

[«previous next»] — Ashtottaracatopanitatam in Tamil glossary
Source: DDSA: University of Madras: Tamil Lexicon

Aṣṭōttaracatōpaniṭatam (அஷ்டோத்தரசதோபநிடதம்) [aṣṭōttara-catōpaniṭatam] noun < aṣṭōttaraśata + upaniṣad. The one hundred and eight upaniṣads, viz., ஐதரேயம், கௌஷிதகி, நாதவிந்து, ஆத்மப்பிரபோ தம், நிருவாணம், முத்கலை, அட்சமாலிகை, திரிபுரை, சௌபாக்கியம், பகுவிருசம் [aithareyam, kaushithagi, nathavinthu, athmappirapo tham, niruvanam, muthkalai, adsamaligai, thiripurai, saupakkiyam, paguvirusam], these ten of the Ṛg-vēda; கடவல்லி, தைத்திரீயம், பிரமம், கைவல்லியம், சுவேதாச்சுவதரம், கர்ப்பம், நாராயணம், அமிர்தவிந்து, அமிர்தநாதம், காலாக்கினிருத்திரம், க்ஷுரிகை, சர்வசா ரம், சுகரகசியம், தேசோவிந்து, தியானவிந்து, பிரம வித்தியை, யோகதத்துவம், தட்சிணாமூர்த்தி, ஸ்கந்தம், சாரீரகம், யோகசிகை, ஏகாட்சரம், அட்சி, அவதூதட், கடருத்திரம், உருத்திரவிருதயம், யோககுண்டலினி, பஞ்சப்பிரமம், பிராணாக்கினிகோத்திரம், வராகம், கலி சந்தரணம், சரசுவதி, ஈசாவாசியம், பிரகதாரணியம், ஜாபாலம், அம்சம், பரமகம்சம், சுபாலம், மந்திரிகை, நிராலம்பம், திரிசிகி, மண்டலம், அத்துவயதாரகம், பைங் கலம், பிட்சு, துரியாதீதம், அத்தியாத்துமம், தாரசாரம், யாஞ்ஞவல்கியம், சாட்டியாயனி, முத்திகம் [kadavalli, thaithiriyam, piramam, kaivalliyam, suvethachuvatharam, karppam, narayanam, amirthavinthu, amirthanatham, kalakkiniruthiram, kshurigai, sarvasa ram, sugaragasiyam, thesovinthu, thiyanavinthu, pirama vithiyai, yogathathuvam, thadsinamurthi, skantham, sariragam, yogasigai, egadsaram, adsi, avathuthad, kadaruthiram, uruthiraviruthayam, yogakundalini, panchappiramam, piranakkinigothiram, varagam, kali santharanam, sarasuvathi, isavasiyam, piragatharaniyam, japalam, amsam, paramagamsam, supalam, manthirigai, niralambam, thirisigi, mandalam, athuvayatharagam, paing kalam, pidsu, thuriyathitham, athiyathumam, tharasaram, yajnavalkiyam, sattiyayani, muthigam], these fifty-one of the Yajur-vēda; கேனம், சாந்தோக்கி யம், ஆருணி, மைத்திராயணி, மைத்திரேயி, வச்சிரசூசி, யோகசூடாமணிமேகலை, வாசுதேவம், மகத்து, சந்நியாசம், அவ் வியக்தம், குண்டகை, சாவித்திரி, உருத்திராட்சசாபாலம், தரிசனம், ஜாபாலி [kenam, santhokki yam, aruni, maithirayani, maithireyi, vachirasusi, yogasudamani, vasuthevam, magathu, sanniyasam, av viyagtham, kundagai, savithiri, uruthiradsasapalam, tharisanam, japali], these sixteen of the Sāma-vēda; பிரச்சினம், முண்டகம், மாண்டூக்கியம், அதர்வசிரசு, அதர்வசிகை, பிருகச்சாபாலம், நிருசிம்மதாபினி, நாரத பரிவிராசகம், சீதை, சரபம், திரிபாத்விபூதிமகாநாரா யணம், இராமரகசியம், இராமதாபினி, சாண்டில்லியம், பரமகம்சபரிவிராசகம், அன்னபூரணை, சூரியன், ஆத்மம், பாசுபதம், பரப்பிரமம், திரிபுராதாபினி, தேவி, பாவனை, பஸ்மஜாபாலம், கணபதி, மகாவாக்கியம், கோபாலதாப னம், கிருஷ்ணம், அயக்கிரீவம், தத்தாத்திரேயம், காரு டம் [pirachinam, mundagam, mandukkiyam, atharvasirasu, atharvasigai, pirugachapalam, nirusimmathapini, naratha parivirasagam, sithai, sarapam, thiripathviputhimaganara yanam, iramaragasiyam, iramathapini, sandilliyam, paramagamsaparivirasagam, annapuranai, suriyan, athmam, pasupatham, parappiramam, thiripurathapini, thevi, pavanai, pasmajapalam, kanapathi, magavakkiyam, kopalathapa nam, kirushnam, ayakkirivam, thathathireyam, karu dam], these thirty-one of the Atharva-veda.

context information

Tamil is an ancient language of India from the Dravidian family spoken by roughly 250 million people mainly in southern India and Sri Lanka.

Discover the meaning of ashtottaracatopanitatam in the context of Tamil from relevant books on Exotic India

See also (Relevant definitions)

Relevant text

Let's grow together!

I humbly request your help to keep doing what I do best: provide the world with unbiased sources, definitions and images. Your donation direclty influences the quality and quantity of knowledge, wisdom and spiritual insight the world is exposed to.

Let's make the world a better place together!

Like what you read? Consider supporting this website: